pengikut saye

Wednesday, September 9, 2009

hakikat si ANAK BONGSU

adik, cik su, mok su, busu, intan payung, manja, wok, syg... ni antara name sinonim panggilan yg diberikan kat anak2 bongsu (sape lg kalu bukan adik korg yg paling last).. sama ada korg perasan ke x, ni la antara hakikat, (sama ada korg bley trime atau tak), bile manusia tu begelar anak bongsu....

1. disayangi oleh ramai orang (konpem2 da mak, ayh, kakak, abg, tok, nyang, termsk korg, xyah nk tpu la... )

2. ditatang bagai minyak msk yg penuh (ye la da ramai sgt yg syg mcm aku tulis kat ats td)

3. akan tetap menjadi "a little girl/boy" kpd mak korg dari kecik, smpi la diorg da tua bangka.. (cet!)

4. jarang sgt la nk kn marah ngan mak or ayh korg.. kalu diorg mrh pon, pahtu diorg akan rase beslh sbb marah kat ank bongsu diorg tuh.. (sbb bagi diorg "a little girl" kan)

5. biasenye akan dipenuhi semua permintaan nya (selagi mak bapak korg mampu nk bg)

6. dilimpahi kemewahan yg melimpah ruah.. ms korg umur sm ngan diorg, xkan dpt merase la mende yg adik korg dpt tuh.. (ini tdk adil!) cth: kakak pakai hp: umur 18thn, korg: 15thn, adik lepas korg:14 thn, adik bongsu korang: 11/12 thn..

7. lebih cenderung utk rapat ngan bapak korg (bapak korg konpem alahan la ngan permintaan die)

8. biasenye akan menjadi mangsa sbg org suruhan oleh kakak-kakaknye.. (huhu.. pdm muke!)

9. akan menjadi peneman mak bapak korg, bile kakak2 or abg2 yg lain da kawen ke, keje ke, pegi stduy ke... (bagus gak, x la mak bapak korg sunyi sgt)

10. ah sudah la, kalu nk tau ty la adik bongsu korg sdiri.. huhu

menjadi ank bongsu ni ade baik, ade yg x.. tp pecaye atau x, adik bongsu mmg akan jadi kesygan dlm mane2 keluarga pon.. kalu anda ank bongsu, beruntung la anda, n tolong la jgn ngade2 sgt yer~~ hahaahha

p/s: sumber ni x diambil dr mane2, hanye dr pemerhatian shj.. sama ada btol atau x, itu ikt keadaan..

2 comments:

ungufaiza said...

huhu..ak anak bongsu gak..ko perhati adik ko je erk..

ak xmacam 2 pon..(ceh..merendah diri)..

tp mmg best n xbest jadik anak bongsu cam ak..

pendapat ak bese org xnk terima.."dak2 kecik jgn ikot campur urusan org2 tua.."(walopon umo ak da 24..cisss)

lady elle said...

hoho.. mungkin bebeza ikut fmly kot.. tp bab budak kecik tu btol kan? kan? hahaha..

intai-intai