pengikut saye

Sunday, November 8, 2009

sharing IS caring..

Aku ni bukan nye jenis kedekut ilmu, jadi bagi membuktikan ketidakkedekutan aku, maka, dgn bebanggge da bebesar ati, ari ni aku nk ajar cmne nk buat MARVELLOUS MARBLE CAKE~~~ ske? ske? jgn suke saje, praktikkan! baik, mulekan~~~~

250gm buttercup +
11/2cwn gula dikisar +
1teaspoon ovalette( pelembut kek) +
1teaspoon anti mould(anti kulat ye adik2)
<--diputar sehingga kembang.. jgn lupe scrap lebihan mentega kat tepi pas putar td, so that seme mentega is well blend with other ingredient..




sementare nk tunggu mentega duk kembang memutih tu, bley la prepare cwn kertas utk letak adunan nt~


then bile da putih cmni (lebey kurang), masukkan 5 biji telur.. satu per satu. jgn la debuk 5-5 bijik sekaligus! berkecamuk la mereka nt~ ahhaha..


putar lagi smpi seme telur mixed, n yes, scrap tepi2 bekas utk merate kan adunan then, bile da mix well, masukkan 3table spoon susu pekat manis, x kesah la cap ape pon! ape yg ade tu, masukkn je la, janji susu yg btol..


last but not least, masukkan 1teaspoon esen vanilla, bg wangi skit.. n akhir skali, masukkan 3cwn tepung naik sdiri.. ingat, ms nk mskkan tepung pelahankan speed, paling minimum.. then biar tepung tu mixed btol2, but jgn sekali2 kuatkan speed, kalu x, maka melepek la kek anda.. (x kembang la tuh) okeh~~


da siap adunan.. sediakan 3 mangkuk, sbb kite akan bahagikan adunan kpd 3 bahagian..
1-letak strawberry paste+pink kaler,
1- letak blueberry paste+blue kaler
1- let it be.. haha


before pape, jgn lupe panaskan oven selame 10 mnt, suhu 180darjah..


sile la masukkan satu sudu bagi setiap bahagian ke dalam mangkuk, jadi setiap mangkuk tu ade 3 sudu kecil adunan (ni pakai size S punye, kalu size M kn letak 4 sudu), lebey kurang 2/3 dr mangkuk kertas tu..


then, ape lg, humbankan la ke dlm oven yg da dipanaskan td.. timing about 25 mnts, depends pd korang punye oven's temperature.. pas da siap, korg check sdiri.. makesure masak baru bley angkat, if not cook well, kek tu akan serta merta turun n x kembang ke ats.. pandai2 la bajet eh, x reti la nk ckp cmne.. aisk!


then, walla~~~~ ni la kek yg da siap, bior kan ia sejuk, then baru la bley dihiaskan dgn buttercream, coklat or mkn begitu sahaje.. nyum~ nyum~

bagi melihat hasilnye selepas dihias, mcm bese~ sile la lawat elle'scuppies.blogspot.com..
oh syahdu~ tinggal brape minggu je lg.. sob.. sob..

2 comments:

Mrs Taj said...

bestnya klu dapat mixer mcm tu satu!..tp klu ada pun nk buat apa, bukannya reti buat kek pun..huahauhua

lady elle said...

ala kak ah~ blum ade blum tau.. kalu da ade, konpem kak ah buat kek punye!atau pon akan dipakse buat kek! hehe.. beli la~~~ <---sedang menghasut.. hehe

intai-intai