pengikut saye

Thursday, March 11, 2010

bahasa JIWA bangsa

aku bukan nk jadi manusia yg bajet bes or poyo nk betulkan bahase org, cume aku jadi naik 'menyampah' n 'meluat' terhadap manusia yg poyo, yg konon-kononnye die tu key ell abes (padahal org ganu je), nk kene speakang sampai telintang pukang cmtu..

n kadang2 aku KESIAN kat die, sbb misti kwn2 key ell die kutuk abes la kat die sbb bahase die makin lame makin ntah pape, n makin bebelit.. eyh! ngan aku skali ckp bebelit! tade~ kalu rase kurang yakin, ape slhnye mix kan dengan malay, or tulis je malay trus! atau p0n die mmg manusia yg telebey yakin~ erkkk~~

mmg la die pakai english slangar atau pon erti kate lain bukan proper english, tp slangar die tuh da teruk sgt, sampi bekerut dahi aku nk pahamkan ape yg die maksudkan~ ataupon english aku ni di level yg paling rendah?? erkkk lgi~

x kesah lah! yg peting aku rase lah, dr segi lenggok bahase die tuh, mcm die translate from bm directly to english~ fahamkan maksud aku?? grammar aku pon x btol~ aku ngaku, tp kadang2 yg simple pon die bley wat salah..

contoh la kan, dlm ayat, after perkataan 'to' hanye root word sahaje yg bley gune, seperti ayat, "i want to cook this evening" dan bukannye "i want to cooking this evening", itu paling basic tuh~ dr skolah rendah lagi cikgu ajor.. adui la~~

ayark! mcm ngajo bahase la plak~ tu contoh je, jgn kate aku plak yg poyo... kalu x caye, bace sdiri status die neh, tgk korang paham ke, bekerut kening ke, or gelak sampai tergolek~ eyh, jgn gelak kat org, x baik la~~




hah? cmne? paham ke ape yg hendak disampaikan~ ataupon mmg aku yg lembap tahap tenuk x dpt grab ape die nk sampaikan secare kesuluruhannye~



notes: saye hanye manusia biase yg juge membuat kesilapan~

13 comments:

IrinaSairah said...

pening aku bace...hahhahahaha

miss dilla said...

errr.nak comment boleyh.
sy paham dy cakap.
bermaksud my english lemah juga ke?

lady elle said...

ina:weh~ mu tau ke sape aku mksdkan ni? wakakkaka

miss dilla:x semestinye~ saye bley faham gak, cume agak pening, n kn bace 2 3 kali~ tp awk x rase bebelit ke ayat die?

SARA said...

ohh my,past tense and present tense sekaligus ke?hehe macam kelakar je,sah buat essay pening teacher nak mark nie hehehe ;p

btw,sape nie?nak add juge.

kidding*

nabilah_2908 said...

hye..slm ziarah..slm kenal dari nabilah.. :)

hmm...dah baca dah..mula2 dia mcm nk berjiwang2..thn..mencarut la pulak...hahaha..tah pape tah...memalukan diri sendiri...takde org sound dia ke..? hehe

miss dilla said...

ha.yg tu betol.berbelit gak r.berkerut dahi juga untuk paham.heee.

lady elle said...

nabilah: hye~ slamat bekenalan juge~ ngee~~

kan? kan? ntah~ seme org takut nk soound kot~ haahha

sara: hahaha.. kire mcm hebat la tuh bley letak skaligus kan~ keke..

neway, asal akak xleh bc blog sara skang?

miss dilla: yeah~ maknenye anda x lemah english~ hehehe

ned1199 said...

kakak spupu, saye rase kan, dea budop tesl kup ni.. kekekeke,, =)

lady elle said...

ahahaha~ aah kan, same ngan diah ah tuh.. sbb tu bahase die tinggi gile tuh~

SARA said...

haha hebat la tu,mazhab mana ajar nie?

SARA said...

hehe sara privatekan blog but now tak dah so akak boleh baca semula la hehe ;)

icee-yah said...

saye org kl pon tak gitu.huhu..maafkanlah die..mungkin culture+shock kot.

lady elle said...

sara: patot la~~ got prob eyh? arap seme will get better okeh~

icee: aah, mmg da maafkan pon~ keke.. tp gtu la..

intai-intai